Járásgyakorlatok és értorna az érszűkület ellen

Az érszűkület a hagyományos eljárásokon kívül járásgyakorlatok és értorna alkalmazásával is kezelhető. A konzervatív kezelésben rendkívül fontos szerep jut a mozgásterápiának.

Ha a lábfájdalmak érszűkület fennállását jelzik, és ha az érszűkületet a kezelőorvos is diagnosztizálta, különféle kezelésekre kerülhet sor. Amikor értágítás vagy érsebészeti beavatkozás nem történik, nagy hangsúlyt kap a mozgásterápia.

Ilyenek a járásgyakorlatok

A rendszeres és kontrollált járás, sétálást javítja a keringést és növeli a járástávolságot. Ezt ellenőrzött tréning formájában, rendszeresen ajánlatos megoldani.

A gyakorlat végzése járópadló segítségével történik, vagy pedig kijelölt útvonalon, meghatározott sebességgel és kijelölt távon.

Lényege, hogy egyenletes tempóban, sík talajon kell gyalogolni addig, amíg a lábikragörcs nem jelentkezik. Ekkor, kis pihenést követően megint folytatni kell a járást a fájdalom jelentkezéséig, és ugyanezt az előírásnak megfelelő számban ismételni (általában 60 percen át, heti 2-3 alkalommal).

Sajnos, erre a nagyon hatékony kezeléstípusra viszonylag kevés helyen van mód Magyarországon, de érdemes utánajárni a lehetőségeknek, illetve érdemes erről a kezelőorvostól is tájékoztatást kérni.

Értorna: mit kell tudni róla?

Az értorna is hatékony megoldás lehet az érszűkület kezelésében; lényege, hogy az érintett végtag izmainak mozgatásával tornáztatjuk az ereket. A perifériás keringést a lábizomzat segítségével javító artériás értorna jellege jelentősen függ az érrendszer állapotától, terhelhetőségétől, tehát az érszűkület mértékétől. (Amire fényt deríthetünk egy egyszerű, 6 kérdéses teszt kitöltésével is.)

A fekvő, ülő és álló helyzetben végzendő, speciális tornagyakorlatokat magában foglaló, egyénre szabott értorna-mozgásprogram célja a verőerek alkalmasságának megőrzése a végtag (illetve annak legnagyobb oxigénigényű szövete: az izomzat) vérellátásának megfelelő biztosítására, a betegség előrehaladottabb stádiumának fokozatos javítására.

Az értornával kapcsolatos terápiás lehetőségekről a kezelőorvos is információval szolgálhat.

Mozgásterápia otthon? Csakis rendszeres kontrollal!

Az érszűkületes beteg a szakember által kontrollált, rendszeresen végzett járásgyakorlat és értorna kiegészítéseként otthoni testmozgással is sokat javíthat érrendszerének állapotán, perifériás keringésén.

Fontos azonban, hogy ezeket mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Általában véve elmondható, hogy napi 30 percnyi, könnyű séta mindenképpen pozitívan hat, és jól kiegészíti a vezetett terápiás mozgásformákat.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.