Gyógyszer az érszűkület ellen – hogyan szedjük?

A gyógyszer pontos szedése és adagolása, a rendszeres időzítés és a megfelelő gyógyszertárolás egyaránt nélkülözhetetlen az érszűkület kezelésében.

Ahhoz, hogy egy érszűkület kezelésére felírt gyógyszer kedvező hatásainak hasznát vehessük, figyelembe kell kell vennünk, hogy azokat mi befolyásolhatja.

  • A vérhígítót (véralvadásgátlót) szedőknek csak nagy körültekintéssel lehet egyéb gyógyszereket szedniük, mert azok csökkenthetik a vérhígító hatásfokát.

Az ilyen betegeknek csak kellő körültekintéssel szabad C-vitamint, tetraciklineket, antihisztamin-gyógyszert szedniük, mivel ezek csökkenthetik annak hatását. Ugyancsak az orvossal egyeztetve, kellő kontroll mellett, illetve a betegtájékoztatót figyelembe véve szabad acetilszalicilsav tartalmú, illetve nem szteroid készítményeket szednie, mivel ezek fokozhatják a vérzékenységet.

  • A vérkeringés javítására alkalmazott gyógyszerek hatását ronthatják többek között egyes véralvadásgátlók, vírusellenes szerek, vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok – tehát aki többféle gyógyszert szed, az kizárólag az orvosi előírásoknak megfelelően, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett tegye.
  • Azt is szem előtt kell tartani, ha a gyógyszer hatását valamely étel vagy ital kedvezőtlenül befolyásolja.
  • Cukorbetegek vegyék figyelembe, hogy tartalmaz-e cukrot a szedett tabletta.

Végül,  de nem utolsósorban: az érszűkületes betegség hatékony kezelése érdekében a gyógyszerszedésen  kívül minden esetben ajánlott a káros szokások elhagyása, a helyes életmód és az egészséges táplálkozás.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.