Ezért fontos a tünetmentes érszűkület kezelése is!

Az elővigyázatosság, a rendszeres orvosi kontroll, az érszűkület kezelése azok számára is indokolt, akik nem érzékelnek tüneteket, ám valamelyik rizikócsoporthoz tartoznak.

Az érszűkület enyhébb formában még nem feltétlenül okoz kellemetlen tüneteket, ami nagyon megtévesztő lehet: az érintett nem ébred rá, hogy orvosi vizsgálatra és kezelésre lenne szüksége.

Az is előfordulhat, hogy valakinél már súlyosabbá vált ez a probléma, ám annyira keveset gyalogol, hogy az érszűkületre jellemző, terheléses tünetek nem mutatkoznak meg nála. Ilyen esetben a betegségre esetleg csak előrehaladott állapotban derül fény, amikor a lábfájdalom már nyugvó helyzetben is jelentkezik.

Ekkor mindenképp gyanakodni kell arra, hogy valamilyen komolyabb probléma van, hiszen az állandó fájdalom olyan tünet, amit nem szabad alábecsülni. 

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

Rizikócsoportot alkotnak a dohányzók, a cukorbetegek, a 45 év fölöttiek, a helytelenül táplálkozók – akik előnyben részesítik a zsíros és a sózott élelmiszereket, a túlsúllyal küzdők, a magas vérnyomásban szenvedők, a magas vérzsír- és húgysavszinttel rendelkezők, a mozgásszegény életmódot folytatók, az erős stresszben élők, továbbá azok is, akiknek családtagjai között van érszűkületes beteg.

Sajnos, az érszűkületre való hajlam nem kizárható tényező, ám hatékonyan tehetünk az ellen, hogy érvényesülhessen. A helyes életmód kialakítása, az orvosi kontroll, a korai diagnózis, illetve az orvosi előírások betartása és a megfelelő terápia, az érszűkület kezelése sokat segíthet az egészség és a járóképesség hosszú távú megőrzésében, illetve javításában. 

Kulcskérdés: az orvosi kontroll

A rendszeres gyógyszerszedéshez, a jobb fizikai állapot eléréséhez elengedhetetlen a kezelőorvossal való rendszeres kapcsolattartás. Ennek egyik oka, hogy – ismerve a betegség pontos hátterét – a kezelőorvos írhatja elő a betegnek legmegfelelőbb, egyénre szabott terápiát.

A megfelelő egészségügyi ellátás egyik kulcsfontosságú mozzanata, hogy betartsuk a kezelőorvos utasításait. Enélkül nem lehet sikeres a terápia.

A kezelőorvos adhat részletes információt a betegnek a gyógyszerszedés mikéntjéről is, az adagolástól az időzítésig, és ő hívhatja fel a figyelmet mindazokra a fontos tudnivalókra, amelyekkel a gyógyszert szedőnek tisztában kell lennie.

Végül pedig, a kezelőorvos rendszeres egészségügyi kontrollt biztosít a páciens számára, és szükség szerint módosíthat is a terápián, az aktuális fizikai  állapotot, a vizsgálati eredményeket figyelembe véve.

Érszűkület gyanúja esetén ajánlott a vérvizsgálat, valamint a boka–kar index meghatározása is (vérnyomásmérés a boka fölött és a felkaron, fekvő helyzetben) Doppler-vizsgálat segítségével.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.