Érszűkület: kell-e gyógyszer-mellékhatásoktól tartani?

Mint minden gyógyszernek, ritka esetben a perifériás érszűkület ellen alkalmazott gyógyszereknek is lehet mellékhatásuk.

Az érszűkület esetén felírt gyógyszerek elengedhetetlenek a hatékony kezeléshez - ám olykor lehet mellékhatásuk is, amire érdemes odafigyelni.

  • A vérnyomáscsökkentők a szedés megkezdése után átmenetileg gyengeségérzést, fáradékonyságot, esetleg szédülést, fejfájást, szívdobogásérzést okozhatnak, ritkábban köhögést vagy más tüneteket válthatnak ki. Ám a kezeletlen magas vérnyomás ennél sokkal súlyosabb problémákhoz vezethet: jelentősen megnöveli például a stroke, a szívbetegségek és a veseelégtelenség esélyét.
  • A koleszterinszint-csökkentők szedése álmatlansággal, emésztőrendszeri panaszokkal, gyengeség- és fáradtságérzéssel, esetenként további tünetekkel járhat, ha azonban magas marad a koleszterinszint, az lerakódásokat okoz az erekben – ami megelőlegezi az érszűkület, szívinfarktus, stroke kialakulását.
  • A véralvadásgátlók hatására átmenetileg növekedhet a vérrögök létrejöttének veszélye, előfordulhatnak emésztőrendszeri vérzések vagy más tünetek – míg a gyógyszeres terápia elmaradása hosszabb távon fokozza a vérrögösödés esélyét és az ezzel járó veszélyeket.
  • Járástávolság-javító gyógyszer alkalmazása esetén fejfájás, hasmenés jelentkezhet, ritkábban heves szívdobogás vagy más nem kívánt tünetek alakulhatnak ki. (Bár általában csak átmeneti tünetekről van szó, azokról a kezelőorvost mielőbb értesíteni kell.) Ugyanakkor az indokolt gyógyszerszedés mellőzése hosszabb távon mindenféleképp rendkívül súlyos következményekkel jár: stroke vagy szívinfarktus, illetve nyugalomban is jelentkező fájdalom, emiatt alvászavar, továbbá nem gyógyuló seb, sőt végtagamputációhoz vezető szövetelhalás is kialakulhat.

A gyógyszeres terápia kedvező hatása rendszerint néhány hét múlva már érzékelhető. Néhány hónap elteltével, ha a beteg esetleg mégsem reagált megfelelően a kezelésre, orvosa új terápiás javaslatot fog tenni.

Ebből is következik, hogy a legjobb megoldás megtalálása érdekében nélkülözhetetlen az orvossal való együttműködés és a terápiás előírások pontos betartása. Az érszűkület gyanújának felmerülésekor nagyban megkönnyíthetjük a kezelőorvos, háziorvos dolgát, ha célzottan feltett kérdésekre már előzetesen válaszokat adva látogatunk el hozzá. Az ezzel kapcsolatos kérdőívet akár itt is kitöltheti!

 

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.