Érszűkület? Ezért szigorúan tilos a dohányzás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyiféle szerteágazó és súlyosan károsító hatás tulajdonítható a dohányzásnak – növeli az érszűkület kialakulásának veszélyét is.

Napjainkban a dohány az alkohol utáni második legveszélyesebb legális élvezeti forrás; áldozatainak száma az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a 20. század folyamán 100 millió fő volt. Magyarországon évente körülbelül 28 ezren halnak meg a dohányzás egészségkárosító következményei miatt.

A cigarettában körülbelül 4000 különféle vegyület található, köztük a függőséget is okozó nikotin; ezek kártékony hatásait a filter sem csökkenti jelentősen.

A cigarettázóknál az átlagosnál sokkal gyakoribb a gége- és tüdőrák, a szív- és érbetegség, a komoly légúti probléma. A dohányzás férfiaknál impotenciához, nőknél egyebek között kedvezőtlen hormonális változásokhoz vezethet, a gyermekvállalás során ugyancsak súlyos nehézségeket okozhat. Hozzájárul a szervezet idő előtti öregedéséhez.

Kutatások igazolják, hogy az erős dohányosok körében a nem dohányzókhoz képest az alsó végtagi érszűkület kialakulásának esélye is a többszörösére növekszik.

A dohányzóknál az is előfordulhat, hogy tüdejük gyengébben teljesít az átlagnál, ezért még nehezebb észrevenniük a kialakult érszűkület tüneteit, hiszen a rövid járástávolságot tüdőproblémájuk következményének vélik.

E tények ismeretében aligha kell bizonygatni, hogy miért annyira fontos felhagyni ezzel a káros szokással abban az esetben, ha az érszűkület ráadásul már ki is alakult. Mivel a passzív dohányzás szintén rendkívül ártalmas, lehetőség szerint az erre kényszerítő helyzeteket is kerülni kell.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.