Érsebészeti műtét – így is kezelhető az érszűkület

Ha a gyógyszeres kezelés kevésnek bizonyul az érszűkület gyógyításához, akkor érsebészeti műtét is alkalmazható.

Fontos tudni, hogy nem minden beteg alkalmas az érműtétre – kizáró tényező lehet például, ha az érszűkület már fekélyt okozott. Azt se feledjük, hogy a koleszterinszint-, vércukorszint-, illetve vérnyomásproblémákra felírt gyógyszeres terápiák megfelelő alkalmazása fontos feltétele lehet annak, hogy az érszűkület ne váljon még súlyosabbá.

Az, hogy a szakorvos melyik műtéti megoldást javasolja, az elzáródás helyétől, kiterjedésétől és a beteg műtéti teherbíró képességétől függ.

A szűkület, illetve az elzáródás jellegétől függően értágításra, illetve a beteg érszakasz eltávolítására kerülhet sor, amit műérrel vagy saját vénával szoktak pótolni.

Felkészülés az érsebészeti műtétre

Ha már elkerülhetetlen az érsebészeti műtét, nem árt fizikailag és lelkileg is felkészülni a beavatkozásra, ami nem csupán előzetes vizsgálatokból áll. Az is fontos, hogy a beteg részletes információt szerezhessen a beavatkozás menetéről, remélt eredményéről és esetleges kockázatairól. Szükség lehet az altatóorvossal történő megbeszélésre is. 

Nem kizárt, hogy a kezelőorvos egyes gyógyszerek szedésének átmeneti szüneteltetését javasolja, illetve azok helyettesítésére időlegesen más terápiát ír elő.

A beavatkozást megelőző napokban érdemes kerülni a megterhelő helyzeteket, eleget pihenni. Ajánlott könnyű ételeket és elegendő folyadékot fogyasztani. A lelki ráhangolódás, az orvossal való együttműködés  is sokat segíthet abban, hogy a beavatkozás minél kevesebb stresszt okozzon a beteg számára.

A műtét elkerülésénk kulcsa a megelőzés – érdemes tehát figyelni a lehetséges tüneteket, és komolyan venni, ha például rövidül a járástávolság.

Mennyire tartós az érsebészeti műtéti eredménye?

Az érszűkület műtéti kezelésének pozitív eredménye, a kedvező műtéti hatás tartóssága számos tényezőtől függ. A megfelelő rehabilitáció, a hatékony gyógyszeres terápia alapja az orvosi utasítások pontos, lelkiismeretes betartása; nélkülözhetetlen a társbetegségek (cukorbetegség, magas vérnyomás) karbantartása is.

Jelentős szerepe van a megfelelő életvitel kialakításának is.

A helytelen étkezési szokások megváltoztatása, a káros szokások mellőzése, a rendszeres mozgás jó közérzetet biztosíthat az érintetteknek, megsokszorozhatja a további szövődmények elkerülésének esélyét, és hosszú távon is segíthet megőrizni az elért érsebészeti eredményeket.

Fontos lenne azonban, hogy eleve megpróbáljuk elkerülni a gyógyszeres kezelést, a műtéti eljárásokat az egészségre való odafigyeléssel, a helyes táplálkozással, a megfelelő mennyiségű mozgással, továbbá azzal, hogy odafigyelünk arra, ha időszakosan fájdalmat érzünk a lábunkban  vagy ha rövidül a járástávolságunk.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.