Érsebészeti eljárások, értágítás és stent

Az értágítás és a sebészi kezelés is része lehet a megelőzést, szűrést, kezelést magában foglaló folyamatnak: az angiológiai ellátásnak.

Érszűkület esetén a részben vagy teljesen elzáródott ereket különböző értágító eljárásoknak vetik alá, illetve például kis fémeszköz (stent), vagy műér, illetve saját véna segítségével biztosíthatják a megfelelő keringést.

Érszűkület-kezelés PTA és stent segítségével

A különböző értágító eljárások nemcsak olcsóbbak, de kisebb beavatkozást is igényelnek, mint a hagyományos műtétek.

A percutan transluminalis angioplastica (PTA) során katéter segítségével bejuttatott, apró, felfújható ballonnal történik az értágítás.

Ennek előnye, hogy helyi érzéstelenítéssel végezhető, idős, rossz általános állapotú betegeknél is alkalmazható, akár a diagnosztikával (érfestéssel) egy időben kivitelezhető, a betegeket pszichésen kevésbé terheli, rövidebb kórházi ápolást igényel, ráadásul lényegesen olcsóbb is, mint egy hagyományos műtét.

Ha a tágítandó ér már teljesen elzáródott, akkor először a katéter vezetődrótját fúrják át az eret elzáró anyagon (újabban már lézerrel is elvégezhető ez a lépés), helyet biztosítva a ballonnak.

A PTA-val kitágított érszakaszba speciális katéterrel esetenként kinyitható kis fémspirál, úgynevezett stent  is kerülhet, ami az érfalnak feszül és így gátolja annak beszűkülését.

További érsebészeti megoldások

Érsebészeti műtét keretében a beteg érszakasz tisztítására, illetve eltávolítására is sor kerülhet. Az eltávolított részt műérrel vagy saját vénával pótolják. Áthidaló érműtét esetén a beteg artéria a helyén marad, de az elzárt szakasz elé és mögé saját vénát vagy műeret építenek be.

A műtéti beavatkozások minden esetben többnapos kórházi kezelést és hosszabban tartó rehabilitációt igényelnek, ezért érdemes figyelni a kezelőorvos tanácsaira, betartani a gyógyszerszedés szabályait és odafigyelni a megelőzésre, az esetleges nem megszokott lábfájdalmakra.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.