Az érszűkület gyógyszeres terápiája: mikor, miben segíthet?

A gyógyszeres terápiák alapvetően a korán vagy időben felfedezett érszűkületes elváltozásokra adnak megoldást. A késői diagnózis kimenetele már műtéti megoldás lehet.

Az érszűkület gyógyszeres terápiája nem a trombózis kialakulásával kezdődik: már a megelőzésben is jelentős szerepet játszhat.

A megelőzés érdekében

  • A szervezet működését fenyegető szív- és érrendszeri veszélyek kiküszöbölésének egyik feltétele a megfelelő koleszterinszint beállítása.

Ez egészséges étrend kialakításával, súlyosabb esetben pedig koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek alkalmazásával lehetséges, melyek leggyakrabban a koleszterinszintézisben részt vevő enzimek működését gátolják a májban.

  • Az infarktus és a stroke megelőzéséhez a magas vérnyomás kezelése is szükséges.

Ehhez ugyancsak jelentősen hozzájárulhat a helyes életmód, ezenkívül különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre (ún. tiazid vízhajtók, béta-blokkolók, ACE-gátlók stb.).

  • A cukorbetegség gyógyszeres kezelése, a megfelelő vércukorszint beállítása szintén fontos feltétele az érszűkület megelőzésének. 

Az említett problémák mind okozói lehetnek az érszűkületnek. Mivel ezek a betegségek a kezdeti szakaszban gyakran tünetmentesek, a kezdődő érszűkület is tünetmentes maradhat.

Ha az érszűkület már kialakult

Kialakult érszűkület esetén trombózisgátló gyógyszerek alkalmazására van szükség, melyek megakadályozzák a véralvadási rendszer hiperaktivációját, vagyis azt, hogy az erekben érelzáródást előidéző vérrög keletkezhessen.

Amennyiben a járás nehezítetté válik, a járástávolság pedig csökken, és ezek miatt a beteg már nem tudja zavartalanul élni mindennapi életét, keringésjavító, értágító készítményeket is felírhat a szakorvos.

Arról, hogy kialakult-e már érszűkület, egy rövid, pár kérdéses kérdőív kitöltésével is meggyőződhetünk.

Késői diagnózis, súlyos érszűkület esetén különféle műtéti eljárások hozhatnak megoldást.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.