Alkohol és érszűkület: soha egy kortyot se?

Jó tudni: a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás növeli az esélyt például a magas vérnyomásra, ezáltal az érrendszeri betegségek – köztük az érszűkület – kialakulására is!

Bizonyított tény, hogy a hosszabb időn át folytatott, rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás az egyén fizikai és pszichés állapotában, társas kapcsolataiban egyaránt jelentős károkat okoz.

Az alkohol negatív hatásai

A nagy mennyiségben bevitt alkohol előnytelen módon változtatja meg az anyagcsere-folyamatokat, minek következtében sejtszinten is negatívan hat. Köztudott, hogy súlyos zavarokat idézhet elő egyebek között az idegrendszer és a máj működésében, de más szervekében is.

Növeli az esélyt a cukorbetegség kialakulására, a magas vérnyomásra, ezáltal pedig az érrendszeri betegségekre is. Ráadásul direkt módon károsítja a szívizmot, így pitvarfibrillációhoz, szívritmuszavarhoz és más problémákhoz vezethet, ami ugyancsak rizikót jelent például az érszűkület-, a trombózis-, a stroke- és a szívinfarktusveszély szempontjából.

Túlságosan sok alkoholtartalmú italt inni tehát egyáltalán nem tanácsos – sem annak, aki egészségesnek számít, sem annak, akinél érszűkületet diagnosztizáltak: ez súlyos stresszfaktor a szervezet számára.

Javíthatja-e az erek állapotát a vörösbor?

Kis adag, nem tömény alkoholos ital, például a vörösbor rendszeres fogyasztása a kutatások szerint pozitívan hathat a szív- és érrendszerre, illetve segíthet megelőzni az érbetegségeket – ezért erről, ha orvosi előírás nem tiltja, az érszűkületben szenvedőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk. 

A mérsékelt, kulturált vörösborfogyasztás (napi 1 dl) nem csak kellemes dolog, de az egészségünkre is kedvezően hathat. Egyrészt alkoholtartalma miatt, amely ilyen mennyiségben kedvező szív- és érhatást vált ki, másrészt egyéb összetevői révén.

A vörösbor antioxidáns- és polifenol-tartalma gátolja az érelmeszesedést, csökkenti a koleszterinszintet, gyulladáscsökkentő hatású, enyhén tágítja az ereket, emellett gátolja a vérlemezkék összecsapódó készségét, a véralvadás bekövetkezését, és ezáltal a vérrögök kialakulását is.

Az érbetegségben szenvedőknek, gyógyszert szedőknek ezzel együtt tanácsos kikérniük kezelőorvosuk véleményét, mielőtt rendszeres kortyolgatásba kezdenének.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az említettnél nagyobb mennyiségű vörösbor egyáltalán nem sokszorozza meg a jótékony hatást – sőt: éppen ellenkezőleg! –, amit mindenképp érdemes szem előtt tartani.

Iratkozzon fel 5 nap 5 lépés programunkra!

Az időben megkezdett kezelés segíthet elkerülni a járásképesség elvesztését és az érszűkület egyéb súlyos következményeit.